• +48 518234101
  • biuro@itee.pl

Blog

Oceń ten artykuł
(5 głosów)
07. 06. 2018 Napisane przez

5 najważniejszych rzeczy, jakie należy wiedzieć o RODO

Od 25 maja bieżącego roku funkcjonują nowe unijne przepisy o ochronie danych osobowych. Już pojawił się pierwsze kary za niedopasowanie witryn oraz firmowych dokumentacji do nowych wymogów. Sprawdź, co warto wiedzieć o RODO.

Kogo powinno interesować RODO?

Nowe przepisy o ochronie danych osobowych dotyczą wszystkich, którzy przetwarzają, gromadzą oraz wykorzystują dane osób fizycznych. Do zapisów RODO muszą dopasować się wszystkie organy administracji publicznej, właściciele przedsiębiorstw, urzędy, duże i małe firmy, sklepy internetowe, placówki edukacyjne i wychowawcze, domy kultury i absolutnie każdy podmiot, który  przetwarza dane osobowe.

Nowe przepisy nakładają wiele obowiązków, a także straszą wielomilionowymi karami (dochodzącymi nawet do 20 mln euro). Wśród kluczowych zmian zalicza się m.in.:

  • konieczność powołania nowych inspektorów danych osobowych,
  • nakazanie przeprowadzania audytów bezpieczeństwa i rejestrów ryzyka oraz naruszeń,
  • wskazywanie osób odpowiedzialnych za przetwarzanie danych w firmach,
  • konieczność dopasowania witryn internetowych do nowych regulacji.

1.      Bezpośrednia i obligatoryjna odpowiedzialność za przetwarzanie danych

Za naruszenie przepisów RODO odpowiada bezpośrednio szef jednostki, firmy lub urzędu. Odpowiedzialność nie może być zbywana na inne podmioty i jest całkowicie obligatoryjna. Szef organizacji odpowiada przed sądem karnym, cywilnym oraz przed urzędem kontroli.

2.      Za naruszenie przepisów RODO grożą potężne kary

Niedopełnienie obowiązku ochrony danych osobowych lub brak odpowiednich wdrożeń związanych z polityką bezpieczeństwa grozi karami pieniężnymi od 10 do 20 mln euro lub o wysokości prezentującej od 2% do 4% wartości globalnego obrotu przedsiębiorstwa – zależnie od tego, która kara jest wyższa. Kary nakładane są proporcjonalnie do przewinień.

3.      Nowe stanowisko w firmie – Inspektor Ochrony Danych (IOD)

Nowe przepisy RODO powołują stanowisko Inspektora Ochrony Danych, którego obowiązkiem jest dopilnowanie bezpieczeństwa danych oraz raportowanie o wszelkich przejawach naruszeń bezpośrednio do urzędu kontroli. Stanowisko dotychczasowego Administratora Danych Osobowych (ABI) zostało rozwiązane. Powołanie IOD jest niezbędne w przypadku organizacji, w których niedopilnowanie działalności może skutkować naruszeniem wolności oraz praw osób fizycznych.

4.      Rejestr naruszeń

RODO wprowadza również rejestr naruszeń, który stanowi dokumentację prowadzoną przez IOD. W rejestrze muszą być umieszczone wszelkie naruszenia oraz podjęte w celu ich wyeliminowania środki zaradcze.

Warto również wiedzieć, że wszelkie naruszenia muszą być zgłaszane w czasie nie dłuższym niż 72 godziny od wystąpienia naruszenia, a zgłoszenie musi trafić bezpośrednio do organu nadzorującego.

5.      Analiza ryzyka

Wedle nowego rozporządzenia analiza ryzyka jest obligatoryjna przed każdym działaniem wysokiego ryzyka i powinna zapewnić ona minimalizację ryzyka naruszenia bezpieczeństwa wrażliwych danych osobowych – np. stanu zdrowia lub danych dzieci.

Wyświetlony 70 razy
5 najważniejszych rzeczy, jakie należy wiedzieć o RODO - 5.0 out of 5 based on 5 votes

Referencje

Najczęściej czytane

  • Pełna dokumentacja RODO i roczne wsparcie prawne
    Pełna dokumentacja RODO i roczne wsparcie prawne

    Przed wprowadzeniem RODO firmy zobligowane były do działania zgodnie z zasadami określanymi w polskiej ustawie o ochronie danych osobowych (UODO), a także jej przepisów wykonawczych. Treść UODO była precyzyjna oraz zunifikowana dla wszystkich podmiotów administrujących danymi.
    Wraz z wejściem w życie rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), zmianie uległo kilka kluczowych kwestii, które znacząco uogólniły aspekty posiadanych dokumentów oraz ich zawartości.

    Read more...
  • Audyt SEO
    Audyt SEO

    Audyt SEO to badanie i analiza strony, które mają na celu poprawę jej miejsca w indeksie wyszukiwarki, a także zoptymalizowanie i usprawnienie funkcjonowania witryny. Dzięki audytowi SEO strony możemy wykryć wszelkie nieprawidłowości, a wdrożenie zaleceń audytu w życie pozwoli wygenerować większy ruch na stronie, poprawić konwersję oraz zmniejszyć współczynnik odrzuceń.

    Read more...
  • Pozycjonowanie one page, many things
    Pozycjonowanie one page, many things

    Nieustannie padają pytania o pozycjonowanie stron one page, których wielka popularność nie maleje z racji atrakcyjności przedstawianych na nich treści, prostoty obsługi przez zwykłego użytkownika oraz względnie małych kosztów.

    Read more...

logo itee.pl

itee.pl Sp. z o.o.

  • ul. Matki Teresy z Kalkuty 18a/4, 20-538 Lublin
  • +48 518-234-101
  • Pon. - Pt. 8.30 - 17.00
  • biuro@itee.pl
© Copyrights 2018. All rights reserved. Designed by itee.pl

Please publish modules in offcanvas position.